Terapeutiske tilgange
Tre faktorer for den rigtige behandlingsform
Vi mennesker er forskellige og har derfor brug for forskellige metoder. Når vi så i en vis livssituation står overfor en vis type af udfordringer kræver det en behandling, der er den helt rigtige i forhold til alle tre faktorer.
Samtalerne baseres på forskellige terapeutiske metoder, der vælges i forhold til dig, din livssituation og den problemstilling, du vil arbejde med.
Psykodynamisk terapi hjælper os at forstå, hvorfor vi har det som vi har det, det vil sige oplevelsen af vores situation ses i forhold til hvad vi har oplevet tidligere i vores liv. Udgangspunktet er, at alt vi har oplevet har formet os til den vi er idag. Vore oplevelser påvirker, hvad vi reagerer stærkt på, og de påvirker, hvordan vi reagerer. Derfor oplever vi også nogle gange, at vi ”altid havner i samme situation”, at der er noget, der gentager sig i vores liv.
Gennem at forstå, hvordan vores aktuelle oplevelser hænger sammen med vores erfaring, bliver det nemmere at forstå de mekanismer, der står bagved vores reaktioner. Når vi har forstået mekanismerne i vores liv, bliver det nemmere at gennemskue, hvorfor vi har havnet i den situation, vi er i i dag. Dermed bliver det også nemmere at indgribe, påvirke og forandre det vi ikke vil have i vores liv.
Symboldrama bygger på billeder. Nogen gang kan det være svært at finde de rigtige ord for at beskrive en oplevelse eller følelse. Gennem at visualisere afgørende faktorer i vores livssituation, bliver det tit nemmere at beskrive vores følelser og oplevelser. Med billeder skaber man en model af problemet og hvordan det kan løses. Dette gør det nemmere at tale om det og målrettet gennemføre forandringer.
Kognitiv adfærdsterapi er en terapiform, der er fremadrettet. Man ser mindre tilbage og mere fremad. Desuden er den handlingsorienteret. Man arbejder udefra princippen, at vores tanker påvirker vores følelser overfor en handling og at vores tanker og følelser i fællesskab påvirker det vi gør. Hvis man så aktivt ændrer sin måde at tænke, vil det ændre ens følelser og så bliver det også nemmere, at ændre ens handlinger. Adfærdsterapi foregår efter princippen, at det, der giver os en belønning har en større chance for at etablere sig i vores liv end det, der giver os en negativ oplevelse. Det vil sige konsekvensen af vores adfærd er afgørende. Derfor har vores adfærdsmønstre en tendens til at gentage sig i lignende situationer. Vi gør mere af det som belønner os og vi gør mindre af det som vi får det dårligt af. Både kognitiv adfærdsterapi og adfærdsterapi kan hjælpe os, at lede os til en adfærd som vi får det bedre med.
Eksistentiel terapi er en terapiform som handler om livets store spørgsmål som meningen med livet, at håndtere livstruende situationer og at acceptere døden som en del af livet. Udgangspunktet er patienten og dennes oplevelse af sin livssituation. I terapien arbejder patienten og psykologen sammen for at finde netop patientens plads i tilværelsen, patientens mening med livet og vi finder måder at forholde sig til sygdom, liv og død.
Psykoedukation handler om at tydeliggøre de psykologiske mekanismer der ligger bagved oplevelsen i forskellige situationer. Patienten får en forklaring på, hvorfor han eller hun reagerar på en vis måde udefra generelle psykologiske principper.